Capital Slam is de eerste Vlaamse Scholencompetitie voor poëzie in al haar vormen.

Duizenden vijfdejaars uit het secundair onderwijs krijgen een introductieworkshops spoken word (slam/rap/poëzie/proza/storytelling) zodat ze hun eigen verhaal kunnen vertellen. Ze worden hierbij geholpen door professionele artiesten en lesgevers. Met dit project tracht A.Kult.E vzw, in samenwerking met Urban Woorden en haar subsidiënten zoveel mogelijk jongeren in contact te brengen met woordkunst en hen te begeleiden in het verdere artistieke proces.

Hoe verloopt het traject nu concreet? 

  • Gedurende de maanden januari en februari krijgen leerlingen van de 2e en 3e graad secundair een introductieworkshop van ervaren artiesten en lesgevers.
  • Per provincie worden vervolgens in maart en april naschoolse workshops gegeven waar jongeren die geïnteresseerd de fijnere knepen van de woordkunsten beter leren kennen. Deze workshops vinden enkele malen per maand plaats, liefst woensdagnamiddag op school.
  • Op 10 mei wordt er een wedstrijd georganiseerd in Bronks in Brussel waar de geselecteerde deelnemers van verschillende provincies het uiteindelijk tegen elkaar zullen opnemen.

Wat valt er te winnen?

Alle finalisten krijgen een masterclass van grote namen in het circuit. De geselecteerde jongeren worden ook verder ondersteund voor een goede doorstroming naar andere optredens en zullen hun teksten online – in de vorm van een videogedicht – gepubliceerd zien.

De vorige finalisten zijn 2e van België Slam geworden (Maravilha Munto), getekend bij een label, een bundel aan het schrijven, actief in het circuit.

We hopen dat deze workshops en competitie hen het nodige duwtje in de rug heeft gegeven.

Ben jij/ken jij een geïnteresseerde jongere, leerkracht of verantwoordelijke van een school? Stuur dan een mailtje naar slamkapitaal@gmail.com

 

Owning your story is the bravest thing you’ll ever do

  • Brené Brown