Capital Slam is de eerste Vlaamse Scholencompetitie voor poëzie in al haar vormen.

Duizenden vijfdejaars uit het secundair onderwijs krijgen een introductieworkshops spoken word (slam/rap/poëzie/proza/storytelling) zodat ze hun eigen verhaal kunnen vertellen. Ze worden hierbij geholpen door professionele artiesten en lesgevers. Met dit project tracht A.Kult.E vzw, in samenwerking met Urban Woorden en haar subsidiënten zoveel mogelijk jongeren in contact te brengen met woordkunst en hen te begeleiden in het verdere artistieke proces.

Hoe verloopt het traject nu concreet? 

  • Gedurende de maanden januari en februari krijgen leerlingen van het 5e jaar secundair een introductieworkshop van ervaren artiesten en lesgevers.
  • Per provincie wordt vervolgens in maart en april een vaste werkplek opgesteld [link: agenda] waar jongeren die geïnteresseerd zijn naschoolse workshops kunnen volgen en op die manier de fijnere knepen van de woordkunsten beter leren kennen. Deze workshops vinden enkele malen per maand plaats.
  • Op 5 mei wordt er een wedstrijd georganiseerd in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel waar de geselecteerde deelnemers van verschillende provincies het uiteindelijk tegen elkaar zullen opnemen.

Wat valt er te winnen?

Alle finalisten krijgen 2 masterclasses van grote namen in het circuit. De geselecteerde jongeren worden ook verder ondersteund voor een goede doorstroming naar andere optredens en zullen hun slam-teksten zowel in een boekje als online – in de vorm van een videogedicht – gepubliceerd zien.

Ben jij/ken jij een geïnteresseerde jongere, leerkracht of verantwoordelijke van een school? Stuur dan een mailtje naar slamkapitaal@gmail.com

 

Owning your story is the bravest thing you’ll ever do

  • Brené Brown